Viby i gamla tider


Bilder från norra Håslöv

 

   

”Sme-Olas”, Nils Olssons på Håslöv 1. Det första huset på nuvarande Gåsakärrsvägens östra sida och det närmsta norr om Åhusvägen.

 

Nils Olsson, ”Sme-Olas Nisse”, med hustrun Augusta. - Gå in i persongalleriet på hemsidan och läs om Augusta i Kärret.  

”Nils Ols”, Nils Olssons på Håslöv 17. Det första huset på nuvarande Gåsakärrsvägens västra sida.

 

Ingrid Andersson, ”Sifridas Ingrid i Kärret”, - en politiker med olika uppdrag i kommunpolitiken

Olga och Nils Olsson med familj.

 

Agnar Karlsson växte upp tillsammans med syster och föräldrar i det östra av Petersborgs hus, strax norr om domarringen. I vuxen ålder flyttade han till Vilhelmina.

 

Syskonen Olsson ”i Kärret” – Ines, Ingegärd, Uno samt tvillingarna Vivianne och Marianne.

 

John Nilsson på Håslöv 15 var förutom politiker också en drivande kraft inom nykterhetsrörelsen och var en aktiv styrelseledamot I byns godtemplarloge: Gustav Adolfs Hopp.

 

Snövintern 1942 syntes inte Nellys hus (nuvarande Bo Malmbergs på Byholmsvägen) bakom snövallarna. Här står en av Nellys döttrar – Svea eller Anna-Brita? och kanske letar efter ingången till trädgården.

 

Nelly Andersson - en kvinna alltid i farten. Hon hade sitt stånd i Saluhallen inne i Kristianstad där hon sålde sina charkuterivaror. Hemma, i en del av huset, hade hon sitt rökeri där framförallt Vibyborna lämnade sina skinkor och färdigstoppade korvar för rökning när någon hushållsgris slaktats. Dessutom hann hon med tobaksodling och övrig grönsaksodling på sin ”fritid”.

 

Hilma Nilsson var änka efter John Nilsson. Här syns hon som nummer fyra från vänster i främre raden vid sin äldsta dotter Elsas födelsefest. Till höger om sig har hon dottern Inga-Maj och till vänster om sig sitter Elsa med sin dotter Birgitta i knäet.  Som tredje man från höger i andra raden nerifrån står Hilmas son Gunnar (med Anna-Lisa Ström till vänster om sig, som i sin tur har maken Gösta bakom sig). I mitten av översta raden ser vi från höger Hilmas bröder; Johan, Karl, Axel och Oskar med sina respektive fruar i raden framför dem.

 

 

Olof Månsson var en aktiv politiker med olika kommunala uppdrag. För oss, som inte ”hängde med” i 1950-talets kommunpolitik, var han nog mer känd som Sixten och Olly Månssons pappa.

 

 

 

Isakens, kallas gården längst upp på nuvarande Gåsakärrsvägen.  ”Isaka-Bengta”, som var dotter till gårdens byggherre och tidigare ägare, Anders Isaksson, var änka efter Sven Olsson. Här poserar hon stolt med sina barn. Från vänster: Anna - gift med Sven Ström och då bosatt i Håslöv. Hilma – gift med John Nilsson och också då bosatt i Håslöv, Karl – som övertagit gården, Johan – som startat och ägde Hörnhems Handelsträdgård, Axel – som startat och ägde Axel Svenssons Måleri inne i Kristianstad och Oskar – ”mäktig” kontorschef, med sitt skrivbord högst placerat i den stora kontorslokalen, för att kunna övervaka sina kontorister, på Lavessons kontor på Döbelnsgatan i Kristianstad.

 

Sven och Anette Nilsson (2: dre resp. 3: je från vänster på bilden) bland barn och barnbarn i sin trädgård, vid huset längst upp på nuvarande Stengårdsvägens högra sida. (”Sven Nils backe”)

 

 

Sven Ström på Håslöv 15 (huset på Byholmsvägen känns säkert igen i dag) var starkt politisk engagerad och var innehavare av många politiska uppdrag. Förutom detta intresse var han en passionerad Hammarsjöjägare och Hammarsjöfiskare – en passion som följt honom sen barnsben.

 

 

Sammanställning av boende