Viby i gamla tider


 

 

Referat från höstens första medlemsmöte september 2009

Nu, den 22 september, var det alltså dags att samlas till ett av höstens två medlemsmöten i Församlingshemmet. Sommaren, som varit till stora delar varit underbar, får nu till slut ge upp, och höstens färger gör sig snart gällande. Efter en trög start på anmälningslistan öppnades till slut slussen och vi kunde välkomna omkring 70 medlemmar på mötet.

På schemat för kvällen stod redovisningen av den södra delen av Norrevång som den såg ut omkring 1950. Programmet var väldigt noga förberett av ett glatt gäng, vars hemmaplan är just Norrevång. Britt och Kjell, Gun och Bo , Inger, Ann-Margret och Sven-Erik har varit samlade och gjort den fina sammanställningen, som presenterades av "dirigenten" Per- Anders. Det blev precis som vi hoppats på; ett stort antal fina bilder, härliga kommentarer och inlägg från åhörarna. Rolf Månsson med hustru Marianne, som kommit ner från Göteborg, och Bo drog ackompanjerat av åhörarnas skrattsalvor några läckra historier om en del oskyldiga hyss, som de haft för sig i unga år. Vi fick också från åhörarna en mängd förväntade inlägg, som gjorde det möjligt att lägga in de rätta uppgifterna om de boende. På så sätt närmar vi oss sakta men säkert den korrekta bilden av befolkningssituationen i vår by 1950.

När vi kommit halvvägs i redovisningen var det dags för den sedvanliga kaffepausen. På ett sätt var den här kvällen olik alla andra. Inga-Lisa och Inga-Britta var förhindrade att komma och göra det fina arbete i köket, som vi alltid kunnat njuta av. Panik! Lösningen blev att be-ställa färdigbredda bullar från Åhus, en åtgärd, som på grund av en missuppfattning hos leverantören kunde ha ställt till det ordentlig, men det hela ordnade sig till belåtenhet. För kaffekokningen svarade Inger och Ann-Margret så att alla kunde avnjuta kaffepausen i den vanliga goda stämningen.

Under pausen ordnade Sven-Arne med kontrollanten Rune dragningen på kvällens lotterier. En "rimlig" andel av kvällens vinnare blev Norrevångsbor. Alla vinnare applåderades och vi drog strax igång "andra halvlek". Fortsättningen gick i samma spår som gällt under kvällens första del och när det hela var över hade vi förflyttat oss från de östligaste husen på Legevedsvägen ända fram till fastigheten närmast väg 118; Alma Starks hus. Vi tackar Norrevångsgruppen för ett fint genomfört arbete. Snart kan ni på föreningens hemsida njuta av bilderna från kvällens redovisning.

Glädjande för oss är att vi väckt intresse hos yngre och nyinflyttade att komma på våra möten. Välkomna även i fortsättningen!

Så blev det då dags att avsluta kvällen och ordföranden nämnde, att nästa medlemsmöte blir den 1:a december, då taktpinnen överlämnas till Rune för presentationen av Håslövs norra. Därefter återstår endast "Brödarundan", då vi kommit in på år 2010.

Med detta tackade ordföranden för den gångna kvällen och hälsade välkomna till nästa möte.

Bilder

 

 

Inledande norrevångsredovisning