VIBY i gamla tider                      

Rapport från Hemvändardagen den 9 augusti 2003


Hur skulle det gå? Skulle det fina sommarvädret fortsätta ännu någon vecka? Hur många har egentligen intresse för att komma? Kan vi bli många fler än 150 personer?

Ja, frågorna var många då styrelsen satte sig ner dagarna innan VIBY i gamla tiders hittills största dag skulle gå av stapeln.

Förberedelsearbetet hade varit omfattande, vi var alla smittade av förre loppmarknads-generalen Sven-Arne Ströms erfarenhet. Stolar från Viby IF, bord och parasoll från Kippers förråd, tält för administrativa göromål och lotterierna från olika håll, utställningsskärmar från skolan samt till sist (och sannolikt ett av de vinnande besluten) cateringerfarna Kippers Källare, som med utsökta rätter satte smaklökarna på prov.

Den inledande timmen ägnades (som väntat) åt ömsom skratt och ömsom gråt mellan gamla goda vänner / kompisar, bästisar eller vad man kan sätta för namn på den gamla vänskap som bara erövras genom flerårig samvaro och gemenskap. Att sedan den långa tiden sedan sist ändå skrämmer iväg ”dåliga” minnen och förhärligar ”de goda”, det kan man väl bortse ifrån.

Lotterivinster hade strömmat in och som kronan på detta verk var vinsten att vinna en av 120 platser i kyrkan under den avslutande konserten med Ingmar Nordström och ”hans” pianist ………………….

Lärarna från skolan hade besök i tre omgångar, i kyrkan och ute på kyrkogården samlades man i grupp vid två tillfällen.

Den populäraste besöksplatsen var dock inne i församlingshemmet, där folk trängdes runt fotoutställningen dagen lång. Arne Svensson, som hade haft huvudansvaret att samla in, välja ut samt göra inlånade foton presentabla i A4-format, upphängda på wellpappskivor, sade efteråt att han inte hade hunnit äta på hela dagen. Ja, vi visste att det skulle gå den vägen med fotoutställningen när vi i styrelsen hade smygtittat på den. Då sade Stina. ”Skall vi inte göra en almanacka 2004 och pryda den med ett antal foton från utställningen”. Gensvaret blev överväldigande bland hemvändardagens besökare och så blev det beslutat.

Föreningens kassör, Per-Anders, hade fullt jobb att skriva in nya medlemmar, ta upp betalning av årsavgifter och anteckna beställningar av almanackor efter det att lotterivinsterna hade fördelats till ständigt glada vinnare.

När Kippers öppnade serveringen rusade folk till inköpet, lockade av matos vars godhetsgrad jag tror ingen kan åstadkomma hemma i köket. Kön blev genast ca 25 m lång och där stod plötsligt folk i nya formeringar, pratade och umgicks precis så härligt avslappat, som vi i styrelsen hade önskat att det skulle kunna bli.

I gästboken kunde man räkna mer än 300 namn, så Brittas ansträngningar vid telefonen och adressjakten dessförinnan hade gett resultat. Peter fixade och donade med en massa praktiska detaljer, det var ju på hans arbetsplats vi alla var gäster.

I det underbara sommarvädret var det nästan en befrielse att kyrkokonserten hade flyttats fram till kl. 17:00. Vilken fantastisk upplevelse i fullbesatta Gustav Adolfs kyrka. Musiker av gigantformat och med ett urval melodier / musikstycken som trollband publiken. Stackars Arne, som hade glömt blomsterkvastarna, men som redade situationen utan att någon märkte det.

Vad vi kunde förstå, så fortsatte samvaron på många håll i mindre grupper hemma hos någon, vid grillplatsen eller på sommaraltanen.

En lugn kväll kunde nog många behöva, för det tar på krafterna att delta i hemvändardag. Men visst var det roligt, åtminstone för oss arrangörer men också för Er deltagare. TACK för att Ni kom och förgyllde dagen. Vi kommer att göra om det, men troligen inte 2004.

TACK också för fint samarbete med alla sponsorer, grannar och hjälpredor vid parkering, transporter och lotterier, samt medhjälpare i visning av skolan och kyrkan.

Till sist ett stort TACK till Församlingen och Pastoratet som låter oss husera efter de behov som plötsligt uppstår hos oss.

För styrelsen

Sven-Olof Månsson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inbjudan och program för Hemvändardagen
Nu är det bara några sommarveckor kvar, så är det dags för alla in- och utsocknes VIBY-bor att träffas under en hemvändardag full av aktiviteter, trivsel och glada människor.

Vi hoppas på en härlig dag utan regn. Om molnen skulle bli alltför hotfulla och påträngande, måste var och en ladda upp med regnkläder.

Ja, just programmet kommer att bli precis så som vi i styrelsen sedan länge planerat, fast mycket bättre.

((( I programmet har smugit sig in ett bröllop kl 16:00 i kyrkan. Detta är helt utom
vårt arrangemang, men skolgården måste reserveras för parkering. )))

Efter att Ni parkerat på den gröna backen invid Vibyholm (bakom Liljeqvists gamla affär från skolan sett), tagit med Er ev. mat-/kaffekorg och campingbord och –stolar, är Ni välkomna upp till Kyrka och Församlingshem för att deltaga i aktiviteterna. Ni kan beställa en almanacka 2004 förgylld med VIBY-foton.

Dessutom kommer vi att sälja ett antal lotterier (100 lotter i varje ring), där vinsterna dels består av ett presentkort dels av några skänkta småvinster.

Ytterligare vinst finns emellertid enligt nedanstående.

Vi har lyckats engagera den otroligt populäre, välkände bygdens son, Ingmar Nordström till ett musikprogram i kyrkan kl. 17:00.

På försålda lotterier kommer så många vinnare (två entrébiljetter per vinst) att dras i särskild ordning, så att vi kommer att fylla kyrkan med så många som räddningstjänsten maximalt tillåter. Vinstlotterna kommer under eftermiddagen att växlas mot entrébiljetter och på så vis garanteras att enbart hemvändare får tillgång till konserten.

Mellan kl 12:00-16:00 kommer Kippers Källare att servera mat, kaffe, glass m.m. till överkomliga priser. För att dom skall kunna göra jobbet effektivt och till en rimlig peng, måste dom kunna dimensionera rätt antal portioner av olika slag. Därför: Gör anmälan på bifogade talong och Ni garanteras sittplats i tält om det skulle behövas. På samma talong anmäler Du också Ditt intresse av att köpa en almanacka enligt ovan.

Till sist vill vi att Du som kontaktat goda vänner och släktingar för denna dag, anmäler på Din talong, vilka det är som kommer.

Styrelsen önskar Er en helt igenom lyckad Hemvändardag.

V Ä L K O M N A

OBS OBS Söndagen den 10 augusti kl 09:30 är det Gudstjänst i Gustav Adolfs kyrka.
 

Programmet vid hemvändardagen
Träffa gamla vänner och bekanta – och prata minnen !!!
Detta blir huvudtemat för de flesta denna dag.

Samling sker kl. 11:00 på gräsmattan vid Församlingshemmet, där alla hälsas välkomna.

Några tidsbundna aktiviteter blir det ändå under dagen.

Kl 12:00, 13:00 och 14:00 Visning av skolan
     11:00 – 18:00 Kyrkan öppen för besök
     12:30, 13:30 och 14:30 Orgelmusik
     16:00 (Ej i programmet) Bröllop
      17:00 Musik i kyrkorummet
------------------------------------------------------------
Kl 11:00 – 18:00 Församlingshemmet
                              - fotoutställning
                              - föreningens aktiviteter
                              - gästbok och adresslista
Kl 12:00 – 16:00    Mat & dryck-försäljning
Egen matkorg går också bra
P-anvisning vid skolan

Startsidan