VIBY i gamla tider

 

Loppmarknaderna

 

1971 hände något som skulle visa sig bli tidernas succé för Viby IF! Föreningens kassör, Eric Karlsson, kom med idén och en oenig styrelse beslöt, att en loppmarknad skulle anordnas i Johannehems hage, som Elna och Nils Persson välvilligt upplåtit.

Viby IF:s loppmarknad, som redan från första start lockade 1000-tals besökare, växte sedan ut för att under det fortsatta 70- och 80-talet vara en av södra Sveriges största loppmarknader. Då loppmarknaden är dokumenterad i en särskild film, som finns i arkivet, hänvisar vi till denna för er som vill fördjupa er mer - i och runt – denna succé.

Detta innebär att vi bara ”skrapar lite på ytan” när vi nu dokumenterar lite om dessa stora festligheter.

Dansbana byggdes av Börje och Kjell Karlsson så att loppmarknaden på lördagskvällen skulle kunna övergå till en sommarfest ”med spel och dans”. En febril verksamhet rådde i Johannehems hage veckan för loppmarknadshelgen, hakiställningar med presenningar och kiosker restes, kök med rinnande vatten byggdes, dansbanan lades ut, el och elkablar drogs fram, loppmarknadsprylar hämtades ner från magasin och samlades upp i byn och hemma i köken bakades kaffebröd till serveringen. Alltså – hela byn ställde upp!   

Loppmarknaden förstärkte givetvis föreningens knappa ekonomi. Man kunde till och med kosta på sig elljus på träningsplanen och bastu i omklädningsrummet ute på idrottsplatsen.

Tyvärr flyttades fotbollens representationslag åter ner i division 6 efter säsongen 1973. Fotbollsäran fick i stället försvaras av junior- och pojklagen vilka gav föreningen fin renommé genom att bärga flera seriesegrar.

Att som under den första loppmarknaden ha skjutbana och pilkastning under en presenning nöjde sig inte George Ljungqvist, som var ansvarig för dessa aktiviteter under flera år, med. Han tillverkade i stället ”ett helt hus”, uppbyggt i sektioner, som restes varje år.Denna skjutbana gav ett fint netto och tävlingen om ett uppsatt vandringspris blev en verkligt seriös tävling med flera spännande slutskjutningar för att skilja dessa prickskyttar åt.

Thorsten Svensson stod som segrade vid ett flertal tillfällen vid skjutbanan och tog också hem något av vandringspriset för gott, genom att ha tre inteckningar i det.

 

 

 

Inte bara på loppmarknadsområdet, utan även alla hörnen av festplatsen fylldes med folk.

 

UngdomssatsningÜ